Columns

Manuele Therapie in de gezondheidszorg - Katja van der Klaauw
Een slechte houding, waarom is dat slecht? - Ivo von Oven
Mobiliserende Technieken - Katja van der Klaauw
Artrose: oud en versleten? (1) - Ivo von Oven
Artrose: oud en versleten? (2) - Ivo von Oven


© Knijnenburg Producties 2012

Katja van der Klaauw   09-12-2013


Mobiliserende Technieken

Tijdens de behandeling in mijn praktijk is een veel voorkomende vraag: “Wat is nu het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?” Vaak ben ik dan met een rug- of nekbehandeling bezig. Een behandeling verloopt altijd rustig met betrekking tot de klacht, maar men heeft geen idee wat een fysiotherapeut of een manueeltherapeut nu precies doet.

De fysiotherapeut staat aan de basis van het vak, bezit veel kennis over de anatomie van het bewegingsapparaat, welke bestaat uit spieren, pezen, botten, zenuwen en gewrichten. Een fysiotherapeut houdt zich meestal lokaal met een klacht bezig en richt zich veelal op spieren en revalidatie.

Een manueeltherapeut is een gespecialiseerde, in ons vakjargon “verbijzonderde” fysiotherapeut. Na de studie fysiotherapie komen er nog eens drie studiejaren bij. De manueeltherapeut is de specialist op het gebied van gewrichten. Hij of zij heeft specifieke kennis opgedaan over alle gewrichten in ons lichaam. Deze kennis bestaat uit gewrichtssoorten (bv. kogel- of zadelgewricht), de stand van de gewrichtsvlakken, en de functie van het gewricht. En dan willen we graag weten hoe ieder gewricht in relatie met andere gewrichten samen beweegt, de zogenaamde bewegingsketen van gewrichten.
Over dit laatste geef ik vaak als voorbeeld: “Stop maar eens een knikker in je schoen en ga er vervolgens op staan”. Ieder gewricht in het lichaam past zich aan die veranderde stand door de knikker aan. Van teen tot top zie je een veranderde gewrichtsstand.
Een manueeltherapeut leert in de opleiding het toepassen van specifieke mobiliserende technieken. Dit doen wij met onze handen (manueel). De manuele technieken verbeteren de beweging in het gewricht of in de gewrichtsketen. De technieken kunnen wij  toepassen in alle gewrichten van het lichaam. Dus niet alleen de nek en rug, maar ook in de pols, enkel of ribben.

De fysiotherapeut daarentegen, zie je vaak aan het werk bij spierklachten, sportblessures en revalidatie. Dus daar waar een of meerdere spieren het in het lichaam laat afweten, in de vorm van verminderde kracht, verhoogde spierspanning of bij  een spierscheuring. Gewrichten worden daarbij alleen algemeen behandeld.
De fysiotherapeut heeft zijn eigen middelen tot behandeling. Soms een korte massage of rekking van de spier en vrij algemene mobilisaties. Maar veelal traint de fysiotherapeut middels oefeningen het herstel van de blessure. Dit kan met of zonder hulp van fitnessapparatuur.

Zodra een gewricht in een lichaam door wat voor reden niet lekker beweegt, “vast zit” zoals men dat noemt, dan heeft men moeite met bewegen. De specifieke mobiliserende technieken van de manueeltherapeut zorgen er dan voor dat dit gewricht of meerdere gewrichten weer makkelijker gaan bewegen. Als de gewrichten voldoende beweging laten zien, dan kan de patiënt beginnen met trainen.

Ik ben van mening dat de manueeltherapeut het voortraject verzorgt om het menselijk bewegingsapparaat goed te laten functioneren. Als een gewricht niet goed beweegt, kan je oefenen wat je wil, maar dat gewricht gaat er niet beter door bewegen. Meerwaarde van de mobiliserende technieken is dat die dat nu juist wel doen.

Katja van der Klaauw - Mastermanueeltherapeut