Columns

Manuele Therapie in de gezondheidszorg - Katja van der Klaauw
Een slechte houding, waarom is dat slecht? - Ivo von Oven
Mobiliserende Technieken - Katja van der Klaauw
Artrose: oud en versleten? (1) - Ivo von Oven
Artrose: oud en versleten? (2) - Ivo von Oven


© Knijnenburg Producties 2012

Katja van der Klaauw   18-04-2014


Manuele Therapie in de gezondheidszorg

De manuele therapie stond nog in de kinderschoenen toen ik in 1991 afstudeerde. Het was een 3-jarige vervolgopleiding na mijn fysio­therapie­diploma. Ik was trots als een pauw toen ik ook dit diploma op zak had. Helaas, er was weinig geregeld voor de manueel therapeut. Met de uitoefening van dit vak viel ik onder de alternatieve gezondheidszorg. Iedereen kon een bord manueel therapeut op de deur plaatsen en het vak gaan uitoefenen.

Hoe kwam dit zo? Manuele therapie had nog weinig onderbouwing en bekendheid om zich te verankeren in de gezondheidszorg.
In die tijd waren er twee opleidingsplaatsen in Nederland waar je manuele therapie kon studeren: Eindhoven en Utrecht. De methode in Eindhoven bestond o.a. uit “kraaktechnieken” en in Utrecht leerde men juist zo rustig mogelijk met een gewricht om te gaan: “een eierschil mocht nog niet breken”. U begrijpt het wel: de twee methoden hadden weinig overeenkomsten en gingen elk hun eigen weg.

Om als manueel therapeut in de gezondheidszorg erkend te worden, zou er toch een gemeenschappelijk draagvlak moeten komen. Je bent pas een partij in de gezondheidszorg als je unaniem iets naar buiten brengt en niet in allerlei kleine partijen bent opgesplitst. Na veel geharrewar, vooral omdat van beide opleidingen de ideeën ver uiteen lagen, werd er in 1996 de Nederlandse Vereniging voor Manueel Therapie opgericht (NVMT).

Als fysiotherapeut zijn wij al BIG geregistreerd (Beroepen In de Gezond­heids­zorg). Het BIG-register, onder de hoede van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. De NVMT bestaat daarom alleen uit fysiotherapeuten met een verbijzondering in de manuele therapie. Zo geldt de BIG-registratie voor ieder NVMT-lid.

Met de oprichting van de NVMT kwam de manueel therapeut de reguliere gezondheidszorg binnen. Er werd een tarief vastgesteld en we kwamen in het basispakket terecht. Net als bij de fysiotherapie was er een verwijs­brief van huisarts of specialist nodig, om tot behandeling over te gaan.

De NVMT startte tegelijkertijd een kwaliteitsprogramma waarin de nascholing verplicht werd om de titel manueeltherapeut te behouden. De fysiotherapie was zelfs zover nog niet. Al snel volgden er allerlei behandel­protocollen en richtlijnen voor de manueel therapeut, opgesteld door de NVMT. Ook in de richtlijnen van huisartsen en bedrijfsartsen hebben wij een plaats gekregen. Dit betekent dat bepaalde aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals nek- en rugklachten, doorgestuurd worden naar de manueel therapeut en dat deze volgens een bepaald protocol de behandeling inzet.

De manuele therapie ging dus deel uitmaken van het basispakket van de zorgverzekering, ging vallen onder de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), de bevoegdheid viel onder het BIG-register en de uitvoering binnen de richtlijnen van de NVMT.
Alle andere manueel therapeuten die geen registratie fysiotherapie hebben, chiropractoren, manueel geneeskundigen en aanverwanten aan dit vak, vallen niet binnen dit kwaliteitsproces. In de zorgverzekering vallen zij dan onder alternatieve geneeswijzen.
Hoe het verder gaat met de manuele therapie in deze eeuw zal ik in mijn volgende column belichten.

Katja van der Klaauw - Master Manueel Therapeut